PUNCH CARD — korang biasa dengar dan tau benda nih kan?   dan korang
biasa meminta kawan2 tolong punch kalo korang lewat sampai ofis kan? atau
kalo korang nak balik awal? alasan korang sebab takut dan tak nak punch card
tuh tulisan warna merah.. ye la nanti satu keje la pulak nak ngadap bos
then create alasan kenapa merah.. kalo ade alasan munasabah macam traffic
jam ke bole la kot.. tp kalo korang bangun lambat? takkan nak bg alasan tuh
kat bos kan? mesti bos marah.. tak pasal2 kena brain wash pepagi buta kat
opis..

 

TAPI korang tau tak risiko yang akan korang dapat kalo mintak tolong
punch card? bukan risiko kat diri korang je.. risiko skali kat kawan yang dah
baik ati tolong korang punch card tuh.. kesian kawan tuh..

Kawan aku — Ali (bukan nama sebenar) lewat datang keje… then minta la
Amat (bukan nama sebenar) punch kan.. then Amat tolong la.. tup-tup on
da way nak sampai opis tuh Ali accident.. mula-mula dia koma then 2 ari lepas
tuh dia meninggal dunia.. apa yang menyedihkan. . bila isteri Ali nak buat
tuntutan..banyak tuntutan tidak diluluskan.. macam nak buat pampasan ke
kuarkan KWSP ke apa2 la yg bole waris tuntut bila seseorang tuh meninggal.. korang
tau tak kenapa susah?? sebab dalam punch card tuh memBUKTIkan Ali berada
dalam opis pada waktu yang sama dia accident.. so opis nak luluskan pampasan
dan everything camana? opis bole luluskan JIKA ada sape2 yang mengaku dah
tolong Ali punch card.. Amat tak nak mengaku.. ye la.. kalo dia ngaku
dia mesti kena tindakan tatatertib kan? silap2 dia kena buang keje.. so smpi
skang pampasan tak dapat.. yang susah isteri Ali.. dah la tak bekerja then
anak dah ade 2 lak tuh.. nak kuarkan KWSP pon hadapi masalah yg sama..

Korang nak ke perkara yang sama berlaku kat diri korang dan kawan
korang? kalo la korang mintak punch then jadi pape kat korang tgh jalan sape
nak bertanggungjawab? for sure la kawan yang tolong punch card tuh tak nak
mengaku.. ye la kita dah tolong sat lagi kita yang kena tanggung?? kalo
kena denda je tak pe la.. sat lg siap kena buang keje mana mau cari
keje??? yang si kawan yang tolong tuh pulak mesti seumur idup akan rasa bersalah..
kalo accident just patah kaki je bole la lagi tak dikisahkan tapi kalo dah
melibatkan nyawa ni.. walaupon niat nak tolong tapi biar la mcm org tua
cakap.. buat baik berpada-pada. . jgn buat baik tak kira tempat.. nanti
susah kat sendiri.. so aku just nak mintak tolong kat korang sume..
jangan la buat keje nih lagi.. tolong fikir ajal maut kita tak tau.. mungkin kita
mati pas tuh dah tak de pape tanggungjawab. .. tapi org yg idup.. mcm keluarga
kita.. nak tuntut pape susah.. korang nak ke mcm tuh? mesti korang tak nak
famili korang susah kan? aku harap mulai sekarang.. kalo korang datang lewat
macamana sekalipon.. punch card la sendiri.. biarla bos marah sekali
pon.. tapi jangan menyusahkan diri org lain.. dan diri sendiri.. tolongla
diri sendiri dan kalo nak tolong kawan2 pon biar la kena tempatnya.. next
time..kalo korang rasa dah lewat tuh.. call la bos bg tau lewat sampai then
jumpa bos bila dah sampai.. kalo korang rasa nak balik awal lak.. mintak la
time off atau permission kuar awal dari bos.. atau minta jer la cuti
ke?..jangan la main kuar suka2 ati je..

p/s :- pas aku dgr cite tuh dari isteri Ali.. aku dah tak nak buat mcm
tuh lg.. sbb sebelom ni.. aku penah beberapa kali mintak tlg punch dan
beberapa kali tlg org punch.. aku rasa ngeri dgr cite tuh.. lg pon aku sempat
lawat arwah sebelum dikebumikan. . terasa macam.. ish ape yg dah aku buat..
rasa bersyukur sangat sbb sepanjang aku buat keje tuh.. aku tak terlibat
ngan pape accident dan org yg aku tlg tuh selamat sampai.. kalo aku pon kena
mcm tuh.. aku tak tau la apa jadi.. nangis air mata darah pon x guna lagi…