Thanks for saling ingat mengingati….

 

Alhamdulillah… saya dah mula hijrah sikit2…. “I like below 7items”… semoga Allah swt terus tingkatkan iman kita….

 

1) tak sembahyang —- pastikan sembahyang– -jadikan amalan…..
2) banyak maksiat —– kurangkan —– hapuskan….
3) Bangi —- madinah —- mekah—
4) sedekah RM1.00 —- RM10.00 — RM100.00/
5) sembahyang dirumah — sembahyang di surau/masjid. ….
6) 5 jam sehari menonton TV —– 3 jam TV & 2 jam majlis ILMU……
7) 3 jam baca suratkabar/majalah /internet —– 2 jam majalah/surat khabar/internet & 1 jam membaca Al Quran / selawat , zikir

 

Kalau baca buku karangan Nik Aziz Nik Mat bertajuk Insan, Ingatlah… keluaran 2006 & jilid kedua 2008, beliau membuat kupasan tentang hidup… very straight forward & easy utk telan/digest…

Beliau bagi analogi mudah:

“Kehidupan kita seumpama pergi ke angkasa lepas… kita buat preparation utk pergi ke sana… bila dah sampai sana… kalau tak cukup maka matilah kita.. sebab tiada perkataan “patah balik”… apa yg kita prepare and bawa maka itu lah yg kita ada…. renung2kanlah….”

Satu lagi pasala hati:

“Hati kena jaga… batu yg keras pun boleh berlekuk jika air titisan menitik tiap2 hari tapi hati yg keras memang tak boleh buat apa kalau tak nak bertaubat… tak nak mengeEsakan Allah swt… contohnya berapa ramai nabi yg tak boleh bawa saudara mereka memeluk Islam sedangkan mereka adalah nabi… sebab utama adalah hati mereka terlalu keras utk menerima Islam…”

 

For details, bacalah yg bawah nie….

 

Salam,

Untuk peringatan bersama……fikir-fikirkanlah!

 

R E N U N G-RENUNGK A N:

1) Dari bujang -kahwin No 1 —- no.2 —– DLL.

2) Dari pakai moto kap — kancil-wira — Honda —- seterusnye..

3) Badminton —– Golf —-

4) Rumah sewa—- rumah murah —rumah teres — banglow….

5) Technician —-supervisor —– engineer — manager…

6) Tv 14′ — 21′ — 29′ —- Home theather…

7) Sg Danga — Tanjung Leman — Langkawi —- Hadnyai — Bangkok ..

8) Dalam semua segi kita mau kan perubahan kearah yang lebih baik dan glamour…

9) mancing kat parit /longkang —- sungai — kolam (bayar punye)—- laut dalam (sewa bot mewah)……. Kalong


….. T E T A P I…


KITA JUGA LUPA….
SEMAKIN BANYAK KITA KECAPI KEJAYAAN, SEMAKIN HAMPIRLAH SAAT KEMATIAN KITA….

DITAKUTI SEMAKIN BERJAYA, KITA SEMAKIN LUPA, SEMUA YANG KITA DAPAT
ADALAH … PEMBERIAN TUHAN…’ON LOAN’…

SETIAP KALI KITA BUAT ACTION PLAN ATAU BUAT REVISION, BERAPA BANYAKKAH
KITA MASUKKAN ITEM-ITEM YANG MEMBAWA KEARAH

‘PERSEDIAAN UNTUK MATI’


Umpamanya:


1) tak sembahyang —- pastikan sembahyang– -jadikan am alan…..

2) banyak maksiat —– kurangkan —– hapuskan….

3) Bangi —- madinah —- mekah—

4) sedekah RM1.00 —- RM10.00 — RM100.00/

5) sembahyang dirumah — sembahyang di surau/masjid. ….

6) 5 j am sehari menonton TV —– 3 j am TV & 2 j am majlis ILMU……

7) 3 j am baca suratkabar/majalah /internet – 2 j am majalah/surat khabar/internet & 1 jam mmbaca QURAN /selawat , zikir.

8) Apa-apa aktiviti yang hasilnya adalah untuk AKHIRAT.

Tetapi apa yang banyak berlaku pada ZAMAN AKHIR ini ialah PERSONAL improvement banyak kepada kearah KEDUNIAAN SEMATA. Perkara berkaitan AKHIRAT slowly di ketepikan… . .

Contohnya:


Kalau dulu rajin dan tak tinggal 5 waktu, tetapi beransur-ansur. …….
Kalau dulu tak kenal DANGDUT/KARAOKE. .. bila tuhan beri kenaikan pangkat & gaji lebih benda seperti ni dah jadi biasa… Mac am mac am lagi yang kita
pun sedia maklum dan tahu… malah berlaku dikalangan ahli keluarga kita,
jiran, rakan-rakan, DLL. Jadi s am alah kita membuat BALANCE ACTION PLAN, BALANCE OBJECTIVE & TARGET dan BALANCE IMPROVEMENT.

Tuhan beri semua makhluk didunia ini 24 j am sehari, tiadalah seorang pun yang mendapat kurang @ lebih barang sesaat pun…

Tuhan juga memberi
kita peluang untuk menggunakan masa yang ada untuk di manafaatkan. ..

dengan sebaik mungkin.. Tuhan hanya mahu kita ber am al sel am a lebih
kurang 40~~50 tahun demi untuk mendapat balasan Syurga untuk sel am anya…

……infiniti. ……

1. Roh para Nabi dan utusan menuju ke Syurga Adnin..

2. Roh para ulam a menuju ke Syurga Firdaus ..

3.. Roh mereka yang berbahagia menuju ke Syurga Illiyyina.

4. Roh para shuhada berterbangan seperti burung disyurga mengikut kehendak mereka.

5. Roh para mukmin yang berdosa akan tergantung diudara tidak di bumi dan tidak di langit s am pai hari ki am at.

6. Roh anak-anak orang yang beriman akan berada di gunung dari minyak misik..

7. Roh orang-orang kafir akan berada dal am neraka Sijjin, mereka diseksa beserta jasadnya hingga s am pai hari Ki am at.’

Telah bersabda Rasullullah S.A.W:

‘Tiga kelompok manusia yang akan dijabat tangannya oleh para malaikat pada hari mereka keluar dari kuburnya:-

1. Orang-orang yang mati syahid.

2. Orang-orang yang mengerjakan solat malam dalam bulan ramadhan.

3. Orang berpuasa di hari Arafah.’

Sekian untuk ingatan kita bersama.

Wassalam .